A tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy más zsiradék, olaj is lehet (egyensúlytésztának kell lennie)
- 2 dl víz
- pici só
- 1 evőkanál porcukor
A krémhez:
- 5 tojás
- 10 dkg liszt
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
A vizet a sóval és a zsírral feltesszük forrni, amikor a zsír elolvadt, fokozatosan beledolgozzuk a lisztet. Addig keverjük, míg a lábas aljától, falától elválik. Langyosra hűtjük. A tojásokat felverjük és a tésztamasszához kisebb adagokban hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk. Akkor jó, amikor fényes lesz a tészta. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd csillagcsöves habzsákba szedjük, és diónál nagyobb halmokat nyomunk belőle. Kicsit távolabb egymástól, mert sülés közben meg fognak nőni.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tepsit betesszük, és 20 percig a sütő ajtaját nem nyitjuk ki, mert különben összeesik a tészta. Ezután 150°C-ra mérsékeljük a hőt, és még további 20-25 perc alatt jó ropogósra sütjük. A megsült fánkok kalapjait levágjuk.
A krémhez először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel, tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban, és kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk. Sűrűre felfőzzük. Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. A tejszínt kemény habbá verjük. Először a vaníliás krémmel töltjük a fánkokat, majd rá a tejszínhab és végül a fánk kalapja.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!