A nevét onnan kapta, hogy mivel a tészta minimális sót tartalmaz, ezért édes sütemények készítésére is alkalmas. Házi krémes lapjának is kiváló.
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- pici só
- 1 tojás a kenéshez (a tojásmentes verzió lentebb)
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojással és megsózzuk ízlés szerint. Sajttal, köménnyel, borssal vagy szezámmal megszórjuk, ki hogyan szereti. Csíkokra vágjuk és sütőlapra sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, nagy lángon aranybarnára sütjük. Vigyázni kell, mert hamar megsül és könnyen kiszárad.
Édesen elkészítve pedig a kinyújtott tésztát kis téglalapokra vágjuk, lekvárt teszünk rá és félbehajtjuk. Tetejét tojással megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Balázsi Anikó: „Én szoktam csalni a teteje lekenésével: 1 evőkanál tejföl, löttyintésnyi olaj, csipet só, csipet pirospaprika. Villával jól elkeverem és tojás helyett ezzel kenem meg a sütit.”
Drávai Szabina receptje.
Szabina szeretettel vár Benneteket Ötlet Konyhájában, ahol sok-sok finomság kerül az asztalra nap mint nap!