A tésztához:
- 20 dkg méz
- 15 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál fahéj
- 75 dkg liszt
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk. A porcukrot, fűszereket, szódabikarbónát és a tojásokat jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a mézes-vajas masszát, egy fakanál segítségével pedig belekeverjük a lisztet is, és eldolgozzuk vele. A tészta nem lesz kemény. Egy éjszakát pihentetjük, majd 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A sablonokat kivágjuk, sütőpapiros sütőlapon 180°C-on világosra sütjük.
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- citromlé
- csipet só
- 20 dkg porcukor
A tojás fehérjét gőz felett a citrom levével és a porcukorral kemény habbá verem, és ezzel díszítem fel a kis házikót. A házikó oldalai és a teteje egyforma méret, amiből 4 darab lesz (15 × 10 cm), az eleje és a hátulsó lap, amit egyben vágok ki a csúccsal együtt, az 10 × 8 cm. A csúcsa 5 cm.
Domján Mária receptje.