- 2 dl margarin
- 1 dl méz
- 1 dl porcukor
- 1 teáskanál vanília
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 2 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 4 dl finom búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
Vegyünk alapul szobahőmérsékletű margarint és tojásokat (ha a hűtőből vettük ki őket, hagyjuk állni 2 -3 óra hosszat). Egy nagy keverőtálban verjük fel a margarint a mixer közepes sebességén, kb. 1 percig. Fokozatosan adagoljuk hozz a mézet, azután a cukrot. Ezek hozzáadása után még 5 – 7 percig verjük. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat, alaposan keverjük el benne. Egyenként adjuk hozzá ezek után a tojásokat és a tojásfehérjéket, minden egyes adagolás után verjük simára a keveréket. Rendszeresen kapargassuk le a tál falára verődött anyagot. Elegyítsük a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, jól keverjük össze. A lisztes keveréket adjuk ezután a tojásos keverékhez, közben folyamatosan verjük a mixerrel, amíg teljesen sima nem lesz. A lágy tésztát osszuk el három, jól kivajazott és kilisztezett, kb. 15 × 8 × 6 cm-es veknisütőbe. 160° C-os sütőben süssük kb. 40 – 50 percig, vagy addig, míg a középtájon beléjük szúrt fapálcika vagy kés tisztán nem húzható vissza. (Választhatunk egy nagyobb, kb. 24 × 12 × 8 cm-es veknisütőt is. Ilyenkor a sütési idő kb. 60 percre növekszik.) Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni 15 percig, akkor aztán vegyük ki a formából, és egy dróthálón hagyjuk teljesen lehűlni. A választott formától függően három kisebb, vagy egy nagy veknink lesz.
Aranykorona:
Nagy Britanniában ez a recept „Golden Crown Pound Cake” („egy fontos aranykorona kenyér”) néven közismert. A név arra is utal, hogy a kész kenyér súlya egy font (kb. 45 dkg).
Lahi receptje.