A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 egész tojás
- 1 doboz tejföl (175 gr)
- 1 dl étolaj
A kenéshez:
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 1 evőkanál só
A töltelékhez:
- 100 g kenhető (Medve) tubusos sajt
- ízlés szerint 1-2 evőkanál tejföl
- kb. 20 dkg sonka apróra vágva
- metélőhagyma, petrezselyem, stb.
A tetejére:
- tojássárgája
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi összetevővel is összedolgozzuk, kelesztjük. A tésztában nincs só, mert mindegyiket sós vajjal kenjük majd meg, s az elég lesz hozzá. 9 cipót készítünk belőle, mindegyiket kisodorjuk, 3-3 lapra osztjuk. Mindegyik kör alakú lapot a sós margarinnal, vagy vajjal megkenünk, hármasával egymásra rakjuk. Kb. 20 percet hagyjuk pihenni, majd mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk, s ízlés szerinti krémmel megkenjük. Sajttal, tejföllel, vagy sonkával ízesítjük. Ha a sajttal kenjük, egy kis tejfölt tegyünk hozzá, úgy könnyebben kenhető, s erre is szórhatunk sonkakockákat, vagy a sajthoz a tejföl mellett csak metélőhagymát rakjunk. Mindegyik változat finom, kinek mi az ízlése. Ha megkentük a cikkeket, kiflit formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit még kelesztjük, tetejét tojássárgájával megkenjük, majd 170°C-on 10-15 perc alatt készre sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!