- 55 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 1 / 2 evőkanál só
- 1 kiskanál cukor
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 csokor medvehagyma
A kenéshez:
- 1 tojás
Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel. Pár kanál liszttel a medvehagymát tegyük késes aprítóba és aprítsuk fel, majd keverjük össze a többi liszttel és a sóval. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat, majd kezdjük el dagasztani annyi tejjel, hogy enyhén lágy tésztát kapjunk. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük legalább 1 , 5 – 2 órán át.
Ha a tészta jól megkelt, osszuk két egyenlő részre és sodorjunk belőle kb 60 – 70 cm – es rudat, majd tekerjük őket össze. Formázzuk karikára a végeket pedig illesszük össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kelesszük további 30 percig.
Kenjük le a tetejét tojással és 200 °C – ra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!