- 1 kiló sima liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája
- pici só
- 10 vagy 20 dkg mazsola, ki mennyire szereti, én minden tésztára 5 dekát szórtam
- kb. 6-7 dl tej
- kb. 20 dkg kristály cukor
- 10-15 dkg olvasztott disznó zsír, vagy olaj, vagy margarin
Az élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzáadom a pici sót, felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom. Kalács tészta keménységű legyen. Meleg helyen kelesztem, mikor meg kelt a tészta kiöntöm a deszkára, négy fele osztom, átgyúrom és hagyom kelni. Mikor megkeltek a tészták egyenként elsodrom jó vékonyra, 5-6 mm, lekenem olvasztott zsírral vagy amit használsz bele zsiradékot, megszórom kristály cukorral és mazsolával. Összetekerem mint a rétest. Kettesével összefonom a tésztákat és beleteszem 38 x 28 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyan így készítem el a másik két tésztát. A tetejét bekenem zsírral és hagyom a tepsibe 20-30 percig kelni majd előmelegített sütőbe helyezem (200 °C). Mikor kezd pirulni, leveszem a hőfokot 180°C-ra, és kb. 40 perc alatt készre sütöm. Mikor megsült a tetejét megkenem vékonyan zsírral.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.