A kalács csodás receptjét szívből köszönöm Atkáriné Terikének! Valóban egy csodarecept, rengeteg kelt tésztához alkalmazható. Ezt az egyszerű süteményt készíthetjük más töltelékkel is, pl. dió, mogyoró, fahéj, mák, stb. Én a felét darálatlan mákkal hintettem meg, különlegesen finom lett.
Tészta:
- 2-3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 50 g puha vaj
- 2 tojássárgája
- 100 g joghurt
- 600 g liszt
- 20 g élesztő
- 1 tojás a kenéshez
Töltelék:
- olvasztott margarin
- kristálycukor
- kókuszreszelék
- darálatlan mák
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket egyenként 2-3 mm vastag köralakra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk kristálycukorral, majd kókuszreszelékkel (2 nagyobb csipet mindkettőből).
Feltekerjük, mint a kalácsot, majd hosszában bevágjuk a képen látható módon. Az így kapott csíkokon kifelé csavarunk egyet-egyet, és a végeiket összecsípjük. Ezeket a végeket, mintha egy félkört írnánk le, vagy patkót formáznánk, egymáshoz húzzuk és ismét összecsípjük.
Ezután tepsibe helyezzük, tojással lekenjük, 20 percig pihentetjük és előmelegített 180-190°C-os sütőben pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!
Marika mondta
Ha több képet küldenél, egy kicsit érthetőbb lenne az elkészítése, a csavarás. Köszönöm, ha megteszed! Ki szeretném próbálni!