Tészta:
- 40 dkg liszthez teszünk
- 1 csipet sót
- 1 csomag sütőport, és elmorzsolunk benne
- 5 dkg vajat
- hozzáadunk 15 dkg porcukrot és
- 1 tojással, valamint
- 3 evőkanál mézzel könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk (ha szükséges, tejjel lágyítjuk)
Krém:
- 3 dl tejben felfőzünk
- 3 tojássárgáját
- 15 dkg cukrot
- 5 dkg lisztet, majd a legvégén
- 15 dkg darált diót keverünk bele
- hűlés után 20 dkg vajjal habosra kavarjuk, lehetőleg robotgéppel
Hab:
- 3 tojásfehérjéből
- 25 dkg porcukorral gőz fölött, kemény, fényes habot verünk
Ne sajnáljuk az időt, addig verjük, míg a habverő mintája szépen megmarad a felszínén, hogy biztosan ki tudjon majd száradni!
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Sütőpapíron kinyújtva, világosra sütjük a 4 egyforma lapot. Hűlés után krémmel megtöltjük a lapokat, tetejére habot simítunk. Kevéske kakaóport pici vízzel kikavarunk, ezzel csepegtetjük be a habot, utána kés hegyével, átlósan belehúzgáljuk a mintát. Egy nap szükséges, hogy a süti átpuhuljon, és a hab megszáradjon a tetején.
Ezen recept alapján tortát is készítettem már. Jó sütkérezést mindenkinek!
Gulyás Istvánné receptje.