- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0,5 kg eper
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 csipet só
A krémhez:
- 40 dkg eper
- 4 dl habtejszín /hulala/
- 25 dkg mascarpone
- 4 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor /ízlés szerint/
- 1 csomag zselatin
A tetejére:
- 4 dl habtejszín
Először a tésztát készítjük el. A lisztet szárazon keverjük össze a szódabikarbónával, majd a többi hozzávalókból gyúrjunk nyújtható tésztát és 20 percre rakjuk be a hűtőbe pihenni. /ha esetleg ragadna a tészta kevés lisztet még adjunk hozzá/ 30 x 20 cm-es tepsibe mérete alapján vágjunk sütőpapírból egy darabot és nyújtsuk ki rajta a tésztát, emeljük a tepsibe, majd több helyen szurkáljuk meg villával.
Közben készítsük el a piskótát. 175 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg félig a tésztát /kb 10 perc, szórjuk meg a zsemlemorzsával és az előzőleg lecsumázott, megmosott epret feldarabolva terítsük rá a tésztára. A piskótához a 4 tojást a csipet sóval és cukorral verjük duplájára, ez nálam 15 perc volt robotgép segítségéve. Óvatosan keverjük bele a lisztet és öntsük rá az epres tésztára, toljuk vissza a sütőbe és kb 20 perc alatt süssük készre. Teljesen kihűtjük. Végezzünk tűpróbát! A megmosott epret botmixerrel törjük össze. A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük és hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez, Közben a 8 dl tejszínt kemény habbá verjük. és a 4 dl-t óvatosan beledolgozzuk az epres krémbe. A zselatint pici vízbe csomómentesre keverjük, majd a mikróba feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük. A maradék tejszínt egyenletesen simítsuk a kész sütemény tetejére, majd szeletelésig rakjuk hűtőbe. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét, de lehagyható.
Tipp: Másnapra összeérnek az ízek és még finomabb.
Mészáros Erika receptje.