- 1,5 kg érett, nagyszemű málna
- 50 dkg érett, piros ribiszke
- gyümölcslé súlyával egyező mennyiségben kristálycukor
- 0,5 dl rum
A gyümölcsöket átválogatjuk. A málnát nagyon óvatosan, gyenge vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük. A ribiszkét többször váltott vízben megmossuk, és leszemezzük. (Ezt a műveletet egy villa segítségével könnyen elvégezhetjük.) A gyümölcsöket vékony falú fazékba tesszük, kanállal kissé összetörjük és befedjük. A fazekat beleállítjuk egy olyan mély lábosba, amelybe legalább ötujjnyi víz belefér. A lábosban lévő vizet felforrósítjuk, és addig főzzük, amíg a fazékban lévő gyümölcs leve kifő. Ezután nagyon finom szitán, nyomkodás nélkül lecsurgatjuk a levet. Lemérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral összekeverve, tűzre tesszük. Folytonos keverés közben addig főzzük, amíg tejszín sűrűségűvé válik. A keletkező habot folyamatosan leszedegetjük a tetejéről. Még forrón tiszta üvegekbe öntjük, majd az üveg szájához mért, rumba megmártott celofánt teszünk a tetejére, és légmentesen lekötjük. Ha kihűlt, a végleges helyére állítjuk.
A málnazselé jól használható torták bevonására, krémekbe, habokba, parféba ízesítőnek, de vajas kenyérre vagy péksüteményre kenve is.