A tésztához:
- 5 tojás
- 100 g liszt
- 100 g porcukor
- málnalekvár – ízlés szerinti mennyiségben
- + 2 tojás és 2 evőkanál liszt, ha „feneket” is kerítenél a tortának 🙂
A joghurtkrémhez:
- 2 dl habtejszín (nálam Meggle cukrászhab)
- 5 dl natúr görög joghurt (vagy 12 %-os tejföl)
- 100-120 g porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 6 lap zselatin (vagy 2 csomat zselatin fix (dr. Oetker)
- 20 dkg málna (fagyasztott is jó)
Sütőt előmelegítjük 180°C-ra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztához az 5 egész tojást a porcukorral fehéredésig verjük kézi mixerrel, majd apránként adagolva hozzá a lisztet, O alakban óvatosan beleforgatjuk azt. Sütőpapíros lemezre kenjük, lehetőleg egyenletesen, majd a forró sütőben 12-15 perc alatt világos „zsemle- színűre” sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a krémet. A zselatint előkészítjük a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. A natúr joghurtban/tejfölben elkeverjük a porcukrot és a reszelt citromhéjat, félretesszük. A tejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk az édes joghurtot, majd a langyosra hűtött zselatint is. Hűtőbe tesszük.
Egy gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpack fóliával (nálam egy nagyobb tésztaszűrő volt az alap :)).
A kisült piskótát még melegen, papírostól feltekerjük, kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítva megkenjük lekvárral és újból feltekerjük. Ujjnyi vastag szeleteket vágva kibéleljük az előkészített formánkat a málnás piskótacsigákkal, és a joghurtos töltelék egy részét a közepére halmozzuk. Megszórjuk a pirosló málnaszemek felével, majd újból krém, málna és végezetül krém kerül a tetejére (ami majd az alja lészen).
Így kissé pucérnak gondoltam a tortácska popsiját, ezért 2 tojásból és lisztből vékony piskótát sütve, „feneket” kerítettem a leendő torta alapjának. Lapos kistányér és egy üveg lekvárt használva súlynak, pár órát hűtőben csücsülve várta a szeletelést. Dermesztés után egy laza mozdulattal tortatálra felfordítva biztonsággal szelhető, csigázóan színes tortát kaptunk. 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.