A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 2 dkg friss élesztő
- 6 g sütőpor
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dl langyos tej (min.2.8%-os)
- 10 dkg majonéz
Tészta kenéséhez :
- 10 dkg olvasztott margarin
Tetejére :
- 1 db tojás
- 1 evőkanálnyi tejízlés szerint szezámmag
Az élesztőt elmorzsoljuk 1 teáskanálnyi cukorral megszórjuk 1 teáskanálnyi liszttel meghintjük és kevés langyos tejjel leöntjük h éppen ne lepje el az élesztőt majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk majd elkeverjük a sóval, a sütőporral és hozzáadjuk a majonézt, a tejet majd beleöntjük a felfutott élesztőt és alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk egy konyharuhával és a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk és egyenlő részekre osztjuk. Nálam a 12 db a tökéletes nagyság. Vékony hosszúkás alakban kinyújtjuk majd megkenjük az olvasztott de nem túl folyós margarinnal majd szorosan feltekerjük őket és kifliket formázunk belőlük. A végénél egy derelye vágóval bevagdostam így lett a teteje ilyen csíkos. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva kb.30 percet pihentetjük. A tetejüket lekenjük a tejjel enyhén felvert tojással majd megszórjuk szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt készre sütjük. Én légkeverésen sütöttem.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!