- 6 dl apró (mályva)cukor drazsé
- 1 dl méz
- 2/3 dl vaj vagy margarin
- 1/2 dl (földi)mogyorókrém
- 2 teáskanál vanília
- 1/4 teáskanál só
- 4 dl előfőzött hántolt zab
- 8 dl ropogós rizspehely
- 1 dl kókuszreszelék
- 1/2 dl durvára darált földimogyoró
Egy közepes nagyságú serpenyőben keverjük össze a cukordrazsét, a mézet, a vajat, a mogyorókrémet, a vaníliát és a sót. Állandó keverés közben, lassú tűzön olvasszuk fel a keveréket. Egy kb. 30 × 25 × 5 cm-es tepsiben keverjük össze a zabot, a rizspelyhet, a kókuszreszeléket és a földimogyorót. A megolvasztott mézes keveréket öntsük a száraz hozzávalókra, és addig kavargassuk, míg az olvadt massza jól be nem vonja a száraz keveréket, majd egyenletesen osszuk el az egészet a tepsi alján. Várjuk meg, míg langyosra hűl, majd szeleteljük fel 24 vékony csíkra. Teljes kihűlés után két tucat ropogós, de nem csontkemény rudacskánk lesz. Pléhdobozban sokáig eláll.
A megolvasztott keveréket mikrosütőben is elkészíthetjük, ekkor a hozzávalókat egy kb. 2 literes, mikrohullám-álló tálban olvaszthatjuk egybe 2,5 – 3 perces, magas (100 %) fokozatú melegítéssel. A továbbiakban a fentiek szerint folytassuk.
Lahi receptje.