A tésztához (3 rúd):
- 25 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl vagy kefir
- 1 kávéskanál ecet
- kevés só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola (én nem tettem bele)
A lapok kenéséhez:
- 1 felvert tojás
- étolaj
5 dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel, sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk. Egy fél óráig pihentetjük. Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük. Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztát 3 cipóra osztjuk, téglalap alakúra sodorjuk, olajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük, a tésztát két oldalról ráhajtjuk. Kivajazott tepsibe tesszük, a rudak tetejét olajjal, majd a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!