A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 dl tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag, köménymag, reszelt sajt
A lisztet, 10 dkg vajat, a sót és a tejfölt az összemorzsolt élesztővel összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük meleg helyen, konyharuhával letakarva. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és 25 dkg puha vajjal lekenjük. Összehajtogatjuk és háromszor kinyújtjuk. Végül a reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk, mintha hájas tésztát készítenénk. A hajtogatást háromszor végezzük el, félóránként ismételjük, és ezalatt hideg helyen pihentetjük.
Egy nagy tepsit vajjal lekenünk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a magokkal vagy sajttal (ezek nélkül is jó) és 220°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, míg a pogácsák jól megnőnek, utána 180°C-ra mérsékelve a hőt, aranybarnára sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!