Sütemények, torták töltéséhez, ízesítéséhez és színesítéséhez kiválóan alkalmazható ez a finom angolszász krém. Azért készítettem el most házilag, mert a jövőben lesznek majd receptjeim, amelyekhez kelleni fog. Gyorsan és egyszerűen megvan, semmi különleges hozzávalót vagy praktikát nem igényel, csak ajánlani tudom!
- 125 g vaj
- 225 g kristálycukor
- 3 db közepes méretű vegyszermentes, bio citrom reszelt héja és leve
- 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű, felvert
Gőz fölött kevergetve melegítsük simára a felkockázott vajat, a cukrot, a citromok héját és levét. Vigyázzunk, hogy az edény a forró vízbe ne érhessen! Használjunk fakanalat a kevergetéshez. Amikor szép simára összeolvadt a keverék, vegyük le a gőzről és csorgassuk bele a felvert tojást. Keverjük jól össze, majd tegyük vissza a gőz fölé, és immár folyamatos kevergetés közben sűrítsük egészen addig, amíg a fakanálban levő krémen az ujjunkat keresztülhúzva, tiszta csík marad. Elég sűrű és matt krémet kapunk. A sűrítés közben nem szabad felforrnia, erre vigyázzunk, inkább emeljük fel néha az edényt pár másodpercre. Ha elkészült, töltsük csavaros tetővel ellátott üvegekbe, majd miután kihűlt, zárjuk le és hűtőben 2 hétig nyugodtan eltartható. Kb. 560 g krém lesz ebből a mennyiségből.
Szabókiné Jung Andrea készítette el a The Great British Bake Off: How to turn everyday bakes into showstoppers című könyvből.