- 75 dkg liszt (lehet sima, teljes kiőrlésű búza, tönköly fehér, világos rozsliszt, akár keverve is)
- 3 dkg élesztő 1/2 dl tejjel pici cukorral felfuttatva
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 evőkanál cukor, vagy édesítő
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja (én bolti szárítottat tettem bele)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 csipet só
Nekem nincs kürtőskalácsformám, így papírtörlő gurigából készítettem, amit kettévágtam és alufóliával körbetekertem, majd olívaolajjal átkentem, így biztos könnyen lecsusszan róla a megsült tészta.
Tésztát gyúrunk a hozzávalókból a felfuttatott élesztővel együtt. Ha megkelt, annyi részre osztjuk, ahány kalácsot szeretnénk sütni, nekem 16 formám volt így ennyi részre osztottam, és elégnek is bizonyult. Egy kicsit csaltam is, mert nem volt kedvem most nyújtogatni, csíkozgatni, hanem egyszerűen a tésztanyújtóval megfelelő vastagságúra nyújtottam és felcsíkozás után csak feltekertem az előkészített papírokra. Aki kézzel nyújtja, annak is ajánlom, hogy ossza egyenlő részre és egy-egy részt bármilyen alakra el lehet nyújtani, csíkokra vágni és egymás után feltekerni. Ha kész az egész, akkor olívaolajjal, vagy olvasztott vajjal vékonyan lekenjük a kalácstésztát, és a darált „cukrozott” dióba hempergetve, sütőpapírral bélelt 40 × 40 cm-es tepsibe állítjuk, és a sütő közepére helyezve 175°C-on addig sütjük, míg szép piros nem lesz.
Vinczéné Kata receptje.