- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- csipet só
- kenéshez tojás
- ízlés szerint fahéjas cukor, cukros kakaópor, kókuszreszelék, cukros dió, stb.
- kb. 8 db WC-papír guriga, vagy 4 db kéztörlőpapír guriga elfelezve, alufólia
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, a sóhoz és a tojáshoz. Végül az olvasztott vajat is hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. Hagyjuk megkelni. Míg a tésztánk kel, bevonjuk a WC-papír gurigáinkat alufóliával. Ha a tészta kész, kinyújtjuk és hosszú csíkokra vágjuk. Az alufóliázott gurigákat bekenjük olajjal, hogy könnyen lecsússzon róla a tészta, ha megsült. A tésztacsíkokat rátekerjük a gurigákra, és alaposan szétnyomkodjuk, hogy összeragadjanak a csíkok. Alaposan bekenjük felvert tojással, és belenyomkodjuk a fahéjas cukorba. (Nagyon bele kell nyomkodni, különben sütés után lepotyog róla a cukor!) Előmelegített sütőben készre sütjük. Miután kivettük, lehúzzuk a kalácsokat a gurigákról és máris tálalhatjuk.
Czine Zsuzsanna receptje.