A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 evőkanál vanília aroma
- csipet só
A forgatáshoz:
- kristálycukor
- durvára darált dió
- tojássárgája
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt elkészítjük a formákat, ami lehet konyhai papírtörlő gurigája, nagyobb üdítős- vagy sörösdoboz, de akár üvegre is lehet tekerni. A gurigát vonjuk be alufóliával úgy, hogy a két végén is belenyomkodjuk, majd olajozzuk le. Ha megkelt a tésztánk, gyúrjuk át, nyújtsuk ki fél cm vékonyra, derelyemetszővel vagy késsel szabjuk fel kb. kétujjnyi csíkokra és tekergessük a formára. Ahol vége egy csíknak, onnan folytatjuk a következővel, kicsit rányomkodjuk az előzőre. Kenjük le tojássárgájával, forgassuk bele a cukor és dió keverékébe, majd lábra állítva tepsibe helyezzük őket. Kb. 20 perc alatt kisülnek, magas hőfokon.
Ha kisültek, könnyen lejönnek a gurigáról, ha fenn kihagyunk egy ujjnyi részt üresen. Takarjuk le még melegen, hogy ne száradjanak ki.
Csató Anna receptje.