- 34 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 1 kis pohár (200 g) tejföl
- 1 csapott evőkanál só
- 1 csapott evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- tej
- pici cukor
- kb. 80 dkg – 1 kg liszt
Máz a tetejére:
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál liszt
- víz
A zsírt, a tojást, a tejfölt, a sót és a cukrot simára kavarom. Az élesztőt felfuttatom a tejben pici cukorral, majd hozzáteszem az előző anyaghoz, és hozzáadom a lisztet. Apránként szoktam hozzáadni. Nem kell keményre gyúrni, rögtön lehet vele dolgozni. Csípek a tésztából egy darabot, kisodrom mint a nudlit, és egyforma darabokra vágom. Vékonyra sodrom, és perecet formálok belőle. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm. A mázzal akkor kenem le a tetejét, amikor már majdnem megsült, és csak egy pár percre teszem vissza a sütőbe.
Kiss Imréné Magdi receptje.