- fél kg liszt (legjobb a kenyér liszt)
- fél kg krumpli
- 1 tojás+1 sárgája, + 1 tojás a kenéshez
- 10 dkg házi zsír (legtöbb hentesnél egész jókat lehet venni)
- 1 kis pohár 20%-os tejföl
- 1 nagyobb csipet őrölt köménymag
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 2 szem kockacukor
- 1 kisebb marék só
Az élesztőt a langyos tejben a kockacukorral elmorzsoljuk, majd felfuttatjuk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Forrón átnyomjuk krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tört krumplit, sót, köménymagot, a zsírt, a tejfölt a tojást és a sárgáját, majd az egészet jól nyújtható tésztává dagasztjuk. Ha ragad a kezünkhöz, adjuk még hozzá annyi lisztet, hogy ez megszűnjön. Kelesztő tálban, vagy letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkán 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és megkenjük a villával felvert tojással. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütő méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és elrendezzük a pogácsákat. 200-210 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.