Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütiben szerettem volna felhasználni. Rétes már régen volt, ezért ő lett a kiválasztott. Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, de ki ne hagyjuk belőle, ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodzaszörpöt! 😉
Egy rúdhoz:
- 3-4 db réteslap
- 4-5 db körte
- bodzavirág vagy szörp, ízlés szerint (szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)
- 1 citrom leve
- kb. 3 evőkanál cukor (szánk íze szerint alakítsuk)
- zsemlemorzsa
- olaj
- tejföl a rétes tetejére
- porcukor a tálaláshoz
A köréket meghámozzuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát (vagy a szörpöt) és a citrom levét. Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent. Elzárjuk és hagyjuk hűlni.
A réteslapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, majd megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-t, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket. A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel. Előmelegített sütőben, 175°C-on aranybarnára sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.