- 3 kg érett, egészséges meggy
- 1 kg kristálycukor
- 2 dl konyak
Gondosan átválogatunk 3 kg érett, nagyszemű meggyet, nehogy rossz, hibás szem maradjon közte, mert az egész üveg megromolhat. Szárát leszedjük, a gyümölcsöt többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, tiszta, kiforrázott üvegekbe töltjük. Tenyerünkkel kissé ütögessük meg az üveg alját, hogy a meggy jól összetömörüljön. 1 kg kristálycukrot annyi részre osztunk, ahány üveg megtelt, és a gyümölcs tetejére szórjuk. 2 dl jó minőségű konyakot ugyancsak egyforma adagokban öntjük rá. Az üvegeket azonnal lekötjük. Lehetőleg csavaros tetejű üvegeket használjunk, hogy a gyümölcs ne száradjon ki. Azonnal végleges helyére tehetjük.
A cukor csak nagysokára olvad el teljesen a gyümölcsön. Ha tisztán dolgoztunk, ha az üvegeket valóban csírátlanítottuk, a konyakos meggy csodálatos ízű, korlátlan ideig tárolható csemegénk lesz. Csak nagyon jó minőségű, érett, hibátlan gyümölcsből készítsük! Gyerekek ne fogyasszák magas alkoholtartalma miatt! Édességekbe keverhető, díszítésre jó.