- 1 kg liszt
- 30 dkg füstölt kolbász
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5,5 dl tej
- 2 teáskanál só a tésztába
- 2 tojássárgája
- 10 dkg margarin a tésztába
- 1 teáskanál só
- 1 csapott kávéskanál bors
- 10 dkg margarin a kolbászhoz
- 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
- 2 evőkanál tej a kenéshez sütés után
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A kolbászt ledaráljuk, avagy nagyon apró kockára vágjuk és elkeverjük a margarinnal. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, majd lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, és lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt 180°C-on hőlégkeveréssel megsütjük. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
Farkasné Joó Ibolya receptje.