Tészta:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál porcukor
- 3 tojássárgája
- 2 dkg, kevés (fél deci) tejben futtatott élesztő
- késhegynyi sütőpor
Töltelék:
- 3 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg kókuszreszelék vagy darált dió
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, közepébe fészket készítünk. Ebbe tesszük a futtatott élesztőt, sütőport, porcukrot, tojássárgákat. Tésztává gyúrjuk, amíg a töltelék elkészül, a hűtőbe tesszük. (Keleszteni nem kell!) A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beletesszük a porcukrot és a kókuszt vagy a diót, jól összekeverjük. A tészta egyik felét kisebb tepsi nagyságú téglalappá kinyújtjuk, rákenjük a kókuszos vagy diós massza felét, és szorosan összetekerjük, mint a bejglit. A sütőt előmelegítjük. Éles késsel vékonyan felszeleteljük a tésztát, és a csigákat sütőlemezre fektetve sütjük meg, míg a kókusz rózsaszínes árnyalatot nem kap. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
Ez aprósütemény. Néha úgy csinálom, hogy amikor a tojásfehérjét felvertem és megcukroztam, kettéveszem. Felébe 10 dkg diót, másik felébe 10 dkg kókuszt teszek, egyik fajtát az egyik tésztacipóhoz, másik fajtát a másikhoz használom. Változatosabb.
Vigyázzunk, a habba még véletlenül se tegyünk több cukrot, inkább kevesebbet, nehogy folyós legyen, mert kifolyik a tésztából és csúful leragad. Elképzelhető, hogy közvetlen sütés után így sem lehet rögtön felszedni, ilyenkor óvatosan késsel alányúlunk.
Majorcsik Melinda receptje.