16 db, azaz 2 tepsinyi kifli készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 2 dl víz
- 125 g vaj vagy margarin
- 2 kávéskanál tejpor
- 2 kávéskanál cukor
- 2 kávéskanál só
Szükséges még:
- olvasztott margarin
A hozzávalókat kenyérsütőgépben is összeállíthatjuk, vagy ennek híján a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, amelyhez hozzákeverjük a cukrot, majd a többi hozzávalóval is összekeverjük és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni legalább 1,5 óráig.
A megkelt tésztát 16 kis golyóvá osztjuk (kb. 54 g-osak lesznek) és konyharuhával letakarva hagyjuk még pihenni legalább 10 percig. Minden darabot téglalappá nyújtunk. A tészta szélesebbik részénél kezdjük a feltekerést, közben a széleit lenyomkodjuk, mialatt a sodrófával nyújtjuk még, hogy csíkosabb legyen. A kifliket patkó formájúra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 15 percet pihenni hagyjuk.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy fémbögrében vizet teszünk bele, hogy elegendő pára képződjön. Amikor a víz a bögrében buborékozni kezd, berakjuk az olvasztott margarinnal megkent kifliket a forró sütőbe. Ropogósra sütjük. Ez kb. 20 percet vesz igénybe, de inkább figyeljük.
Sándor Andrea receptje.