A tésztához:
- 2 dl víz
- 20 dkg margarin
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 20 dkg liszt
- 5 tojás
A krémhez:
- 3 tojássárgája
- 4 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabhoz:
- 3 dl cukrozott habtejszín (Hulala vagy Habmester)
- 1 csomag habfixáló
Egy edényben a vizet a vajjal, cukorral és a sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a széle könnyedén elválik. Ezután egy hideg tálba átöntjük, és félretesszük pár percig hűlni. Mikor már langyos, a tojásokat leütjük, összekeverjük, majd a tésztához adunk belőlük apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen. (Tojások méretétől függ, hogy mennyi kell bele, nekem közepes nagyságúak voltak, és pont 5 db kellett). A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy nagyobb dió nagyságú, vagy kisebb alma nagyságú halmokat nyomunk egymás mellé (de ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben megfognak nőni).
A sütés két ütemben fog történni: először előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük (ilyenkor megnő, és a külseje kezd kérgesedni), utána a sütő hőmérsékletét 150-160°C-ra csökkentjük, és további 15-20 percig szárítjuk. A megsült tésztát kivesszük, és hagyjuk hűlni. Ezalatt elkészítjük a vaníliakrémet.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy edényben, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, jó alaposan összekeverjük, és hozzá adjuk a vaníliás cukrot. Ezután lassú tűzön elkezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, közben beletesszük a habfixálót. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 evőkanálnyi felvert tejszínt, és összekeverjük.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk egy éles késsel. Először a vaníliakrémet töltjük a csillagcsőrös habzsákba, és mindegyik fánk aljába nyomunk a krémből, majd egy másik csillagcsőrös habzsákot a felvert habtejszínnel töltünk, meg és a vaníliakrémre nyomjuk, majd rátesszük a kalapot. (Ha nincs két habzsák, természetesen úgy is meg tudjuk tölteni, csak közben el kell mosni.)
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral a tetejét, de leönthetjük csokoládékrémmel, vagy esetleg megcsurgathatjuk karamellel, ki hogyan szereti… Sok sikert az elkészítéséhez, jó étvágyat kívánok! 🙂
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.