- 15 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 15 dkg víz
- 5 egész tojás
Krém:
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 12 dkg cukor
- másfél dl tej
- 2 dkg vaníliás cukor
- 3 dl habtejszín
A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha a tűzről levettük, keverés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást. Ekkor vajazott, lisztezett tepsibe diónagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal, vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik! Ezután tetejét levágjuk és tejszínhabos vaníliakrémmel töltjük.
A vaníliakrémet a következő módon készítjük el: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél dl tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzákeverünk 3 dl, keményre felvert tejszínhabot. A fánkot ezzel töltjük meg.