A tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 2 dl víz
- pici só
- 1 evőkanál gyümölcscukor (darálva)
A krémhez:
- 5 tojás
- 10 dkg liszt
- 6 dl tej
- 10-15 dkg gyümölcscukor
- 2 vaníliás cukor
- 3 dl Hulala habtejszín
- 1 csipet só
Fánk készítése:
A 2 dl vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a zsiradékokkal. Akkor jó, amikor a zsiradék teljesen elolvad a vízben. Kicsinyenként hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény aljáról és az oldaláról. Langyosra hűtjük. A tojásokat felverjük és kis adagokban beledolgozzuk a tojást és jó alaposan, fényesre keverjük. 35 x 35 centiméteres gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és habzsák és csillagcső segítségével diónál nagyon halmokat nyomunk, kicsit távolabb egymástól. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük és 20 percig sütjük ezen a hőfokon. Ekkor a tészta megemelkedik. a sütő ajtaját tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik. 20 perc után vissza vesszük a hőfokot 150 °C-ra és még tovább sütjük 20-25 percig. Ekkor lesz jó ropogós a tészta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a fánk kalapját.
Krém elkészítése:
Először verjük fel a tojásfehérjéket a csipet sóval. A lisztet kevés tejjel,tojássárgájával, cukorral simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagyobb lábasban és a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, sűrűre főzzük. Ezután apránként, lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot és még 1-2 percig főzzük a krémmel együtt. A habtejszínt keményre verjük. Először a vaníliás krémmel töltjük a fánkokat, majd rá a habtejszín és a tetejére jön a fánk kalapja.Végül szórjuk meg a porcukorral!
Mészáros Erika receptje.
varga józsefné mondta
Nagyon szép lett, én is kifogom próbálni! Régebben sokat készítettem én is képviselőfánkot nagyon hasonló recept alapján .