- 5 evőkanál liszt + egy kevés a tepsi meghintéséhez
- kevés zsír a tepsi kikenéséhez
- sütőpapír a tepsibe
- 10 tojás
- 25 dkg + 5 evőkanál kristálycukor
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- 25 dkg margarin
- 0,5 dl feketekávé
- 1 db (Nóris) ostyalap
Első tészta: Az 5 tojásos piskótához 5 tojást kettéválasztunk. A fehérjét egy nagyobb keverőtálba, a sárgáját egy kisebb edénybe tesszük. A sárgáját 2 evőkanál kristálycukorral, egy kanál segítségével fehéredésig keverjük, ez kb. 2 perc. Ha nem keverjük ki, a piskótánk ronda pöttyös lesz. A fehérjét elektromos habverővel elkezdjük verni, amikor kezd jó lenni, belekeverünk 3 evőkanál kristálycukrot, és ezzel készre verjük, majd hozzáadjuk a sárgáját, ezt is belekeverjük. Legvégül egy fakanál segítségével belekeverjük az 5 evőkanál átszitált lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük.
Második tészta: 5 tojásfehérjét 25 dkg kristálycukorral gőz fölött keményre verünk, majd hozzákeverünk 20 dkg darált diót. Zsírozott, lisztezett tepsi hátán sütőben megszárítjuk. Ez kb. 15-20 perc.
Harmadik tészta: 1 db ostyalap.
Krém: 0,5 dl feketekávét és 5 tojássárgáját gőz felett keményre főzünk. 25-25 dkg porcukrot és margarint kikeverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt kávékrémet.
Összeállítás: Ostyalap – krém fele – piskóta – krém másik fele – diós lap.
A tepsi – amivel a két tésztát sütjük – mindkét esetben ugyanaz legyen!
Kátai Katalin receptje.