Tészta:
- 27 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 dl étolaj
- 1 dl feketekávé
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 4 tojásfehérje
Krém:
- 750 g joghurt
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g zselatin
- 1 dl habtejszín
A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, kakaóval, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 4 tojás habbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 36 × 22 cm-es tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és először kissé magasabb hőfokon (220°C) sütjük, majd 10 perc után 190°C-ra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük.
A krémhez a joghurtot és a cukrokat odatesszük melegedni. Pár kanállal elveszünk belőle, azt a zselatint csomómentesre keverjük, majd utána hozzáöntjük. Vigyázat! Csak melegítsük, forralni nem szabad! Mikor jól összemelegedett, levesszük a tűzről, és a felvert tejszínt óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.
Ha kihűlt a tészta, és a joghurt is langyos, ráöntjük a tetejére. Teljes dermedésig hűtőbe tesszük (kb. 4-5 óra). Ha megdermedt, kockákra vágjuk. Tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat!
Iluska receptje.