- 1 dl erős kávéfőzet
- 1 dl tejszín
- 3 tojás
- 4 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 4 dkg mazsolaszőlő
Erős kávéfőzetet készítünk, amit ráadásul még a felére be is forralunk. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebbe kisebbet állítunk – ez az úgynevezett vízfürdő – és ebbe ütjük a tojások sárgáját, beleöntjük a tejszínt és a habverővel állandóan keverve mártássűrűségűre főzzük. Hozzátesszük a cukrot, az írótól mentes olvasztott vajat és a beforralt kávéfőzetet, legvégül pedig a tojások fehérjének keményre vert habját. Ezzel fellazítjuk a mártást. Most belekeverjük az áztatott, leszűrt mazsolaszőlőt – felnőtteknek rumba áztathatjuk -, így fejezzük be a kávémártást. Tálalásig meleg helyen tartsuk. Minden kelt tészta mellé illő meleg mártás.
Az írótól elválasztott vajat úgy készítjük, hogy felforraljuk a vajat, aztán hagyjuk lehűlni, majd leválasztjuk a tetejét.