I. MOGYORÓS ISCHLER
- 30 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mogyoró
- 10 dkg porcukor
- vanília
- 25 dkg vaj / margarin
- 1 tojássárgája
- 3-4 evőkanál rum
- citrom héja
- csipet só
- töltéshez ízlés szerint lekvár
- Bevonáshoz kb. 20-25 dkg ét csoki és kevés étolaj
A hozzávalókból tésztát készítünk és pár órára a hűtőbe tesszük. Nálam ez egy éjszaka volt. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lehűlt a tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges méretű korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és megsütjük, kb. 10 perc alatt, de ez sütőfüggő. A kisült korongokat rácsra téve hűlni hagyjuk. A kihűlt tésztát megtöltjük a lekvárral és pár órát pihentetjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és pici étolajjal hígítjuk. Jól elkeverjük. Ha esetleg csomós maradna a csokink átszűrjük. Egy tálcára szilikonos sütőpapírt teszünk és ráhelyezünk rácsot. A sütit rárakosgatjuk és az olvasztott csokoládéval bevonjuk. Tetejét tetszőlegesen díszítjük. Egy napot állni hagyjuk. Azért teszek papírt a tálcára, hogy így könnyebben össze tudjuk szedni a lefolyt, megkötött csokoládét és újra fel lehet használni. A mogyoró helyett tehetünk darált diót vagy mandulát is a tésztába.
Tramita Rita receptje.
II. KAKAÓS ZSERBÓ
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- 16 dkg cukor
- 16 dkg zsír
- 6 evőkanál tej
- 6 evőkanál olvasztott méz
- 2 tojás
Krém:
- 1 liter tej
- 6 evőkanál liszt
- 2 tojássárgája
- 3 csomag vaníliás cukor – sűrűre főzzük
- 30 dkg vaj
- 20 dkg cukor – kikeverjük
Máz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 7 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd 3 lapot sütünk belőle. A krémet elkészítjük, megtöltjük vele a lapokat, majd bevonjuk a mázzal.
Erősné Hernádi Anikó receptje.
III. MÉZES KRÉMES
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 4 dkg zsír
- 5 evőkanál olvasztott méz
- 16 dkg cukor
- 3 evőkanál tej
Krém:
- 1 tojássárgája
- 8 dkg porcukor
- 4 evőkanál gríz (búzadara)
- 1 kávéskanál liszt
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
Máz:
- 16 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 3 dkg kakaó
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle. A krémhez a hozzávalókat péppé főzzük, majd 20 dkg vajjal és porcukorral kikeverjük. Megtöltjük a lapokat, és a tetejét bevonjuk a csokimázzal.
Erősné Hernádi Anikó receptje.
Kép forrása: Stop cukrászda