- 8 tojás
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg rétesliszt
- 12,5 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 10 dkg csokoládé vagy 3 evőkanál kakaópor
- 25 dkg vaj vagy margarin
8 egész tojást 25 dkg porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. („Szalagos” legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 dkg réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 dkg olvasztott, langyos vajat vagy margarint.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 dkg olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 dkg vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük.
Díszíthetjük marcipán tobozokkal, csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.