- 3,5 dl mézes Graham kekszmorzsa (kb. 30 kekszből)
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp
- 2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz)
- 2 evőkanál lágy vaj vagy margarin
- 2 dl félédes tört csokoládé
Töltelék:
- 2 dl kimagozott, finomra metélt datolya
- 1 dl mazsola, felaprítva
- 1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye
- 2 dl durván felaprított dió
- 2 evőkanál habosított méz
- 2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp
A díszítéshez:
- 0,5 dl felezett, kandírozott cseresznye
Keverjük össze a Graham kekszmorzsát a sóval. Adjuk hozzá a konyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat. Finoman dolgozzuk bele a Grahammorzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe. A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Grahammorzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre. A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel „falatnyi” kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük.
A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb. 30 kocka lesz az eredmény.
Lahi receptje.