- 1 kg liszt (én 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 50 dkg fehér tönkölylisztet, 20 dkg zabpelyhet és 10 dkg világos rozslisztet használtam)
- 50 dkg sós vízben főtt burgonya
- kb. 10 dkg vajjal összetörve
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tejben felfuttatva (cukrot nem tettem bele, megkelt így is)
- 3 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- 1 púpos evőkanál só
- 1 nagy csomag kapor
- 10 dkg zsíron (én kókuszolajon) megdinsztelve
- annyi langyos tej, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk
Az élesztőt a 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük, beletesszük a sót, a vajas burgonyát, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, a tejfölt és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Kelesztjük. Ha megkelt, elnyújtjuk kb. 1 ujjnyi vastagra és megkenjük a langyos zsíros kapor felével. Felhajtjuk két oldalt a tésztát, aztán a másik két oldalát is ráhajtjuk és letakarva újra kelesztjük. Ha megkelt,elnyújtjuk és rákenjük a maradék kaprot, ismét összehajtogatjuk és kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk és egyenlő kockákra vágjuk (kb. 10 × 10 cm), majd feltekerjük mindegyiket, mint a dübbencset. Tepsibe rakjuk és még ott is kelesztjük kb. 1/2 órát. Lekenjük zsírral vagy olajjal, ki mit használ és előmelegített sütőben 200°C-on szép világosbarnára sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Vincze Józsefné receptje.