A tésztához:
- 1,2 kg liszt
- 30 dkg zsír
- 2 evőkanál só
- 1 csapott evőkanál őrölt bors
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg élesztő
- tej és pici cukor az élesztőhöz
- 60 dkg káposzta (ez a súly már megdinsztelve értendő)
A megkenéshez:
- 1 tojás
- pici só
Először a káposztát finom reszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd kicsit állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk a levét, és zsíron megdinszteljük. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a tésztát. Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben, pici cukorral. A liszthez adjuk a sót, a borsot, és a zsírral összemorzsoljuk. Most tesszük bele a káposztát, és ezzel is eldolgozzuk. Ezután adjuk hozzá az élesztőt, a tojást és a tejfölt. Az egészet összegyúrjuk. Ha keményebb lenne, még tehetünk bele tejölt. Kb. 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, kinyújtjuk 2 cm vastagra, a tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Tojással megkenjük, amibe egy pici sót teszünk. A tepsiben még kb. 20 percet hagyjuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on szép pirosra sütjük.
Kiss Imréné Magdi receptje.