A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- cukrozatlan kakaópor
- porcukor
A megsült csigák locsolásához:
- 1 bögre meleg tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A lisztet átszitálom, a közepébe mélyedést készítek, és hozzávalókat beleadagolom. A felfuttatott élesztőt is, de az olvasztott vajat nem! Jól kidagasztom, utolján az olvasztott vajjal dagasztom addig, míg szép szálas lesz. Duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.
A felolvasztott vajat egy kenőtollal elkenem a kinyújtott tésztán. Meghintem bőven kakaóporral, hogy a tésztát teljesen eltakarja. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek. Szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport.
Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a bejglit. Kétujjnyi vastag szeletekre vágom. Két variációval lehet sütni. Ha szorosan egymás mellé tesszük, akkor a csigák felfelé nőnek, ha kissé távolabb egymástól, akkor elterülnek. Most jó közel tettem egymáshoz. Mindkét esetben hagyom a tepsiben még 30 percig kelni.
180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Egy bögre tejet felmelegítek, 1 csomag vaníliás cukorral összekeverem, és a kisült csigákat meglocsolom vele. Ettől lesznek a csigák finom, szaftosak.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!