Tészta:
- 1 kg + 30 dkg liszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 6 tojássárgája
- 20 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 7 dl tej
- 1 evőkanál étolaj
Töltelék:
- porcukros kakaópor
Az 1 kg lisztet a vaníliás cukrokkal, a kristálycukorral, a reszelt citromhéjjal, a sóval és a tojássárgájával összekeverjük. A tejet egy kávéskanál kristálycukorral meglangyosítjuk, az élesztőt beletördeljük, majd 8-10 percig állni hagyjuk. Aztán a tésztába dolgozzuk, és hozzáadjuk a 20 dkg olvasztott vajat is. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt 30 dkg lisztet is a jól összedolgozott tésztához. 1 evőkanál étolajjal még átdolgozzuk. Kilisztezett tálban a tésztát kb. 1 óráig kelesztjük meleg helyen. Kelés után lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, porcukros kakaóporral megszórjuk. A tésztát 3-4 cm széles csíkokra felvágjuk és külön-külön feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük meg őket. Félsüléskor étolajjal megkenjük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Bökönyiné Erika receptje.