A tésztához:
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 60 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- csipet só
- szükség szerint plusz tej
- 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- porcukor
- kakaópor
A megöntözéshez:
- 5 dkg vaj
- tej
- vaníliás cukor
A megszóráshoz:
- porcukor
3 dkg élesztőt megfuttatunk 2 dl vaníliás cukorral édesített tejben, majd összedolgozzuk 60 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, szükség szerint tejjel, és alaposan bedagasztjuk. Mikor már egyenletes a tészta, akkor dagasztunk bele 2 evőkanál olajat, és kilisztezett edényben a tetejét liszttel meghintve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes deszkán 1 ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk, megöntözzük megolvasztott 5 dkg vajjal, meghintjük porcukorral meg a kakaóval.
Összesodorjuk, akár a bejglit. Éles késsel félujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsiradékkal kikent tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas oldalú, vastag falú, zománc- vagy teflontepsiben készítjük.) Megöntözzük az olvasztott vaj maradékával, és a sütőben megsütjük. Mikor majdnem kész már, a forró tésztát a sütőből kivesszük és vaníliás cukorral ízesített forró tejjel megöntözzük, majd visszatoljuk és teljesen megsütjük. A kész csigákat tálon porcukorral hintjük meg.