A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 500 ml natúr joghurt
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 7,5 dkg margarin
- 1 tojás
A lekenéshez:
- 1 tojássárgája + pici tej
A lisztet a szódabikarbónával, sóval összekeverjük. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben és a mélyedésbe öntjük. Beleütünk egy tojást, beletesszük a joghurtot, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságúra sodorjuk. Pogácsaszaggatóval bevagdossuk a tetejét, és kis pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd tojás és tej keverékével lekenjük. Szezámmaggal megszórjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben megsütjük.
Finom, könnyű pogácsa a végeredmény.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!