Két nagy kalács készíthető ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 4-5 dl tej
- 1 kg finomliszt
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 teáskanál só
- 2 tojássárgája
- 12 dkg margarin
- 2 evőkanál kakaópor
- pici langyos tej
A megkenéshez:
- 1 tojássárgája
A tepsi béleléséhez:
- sütőpapír
A tésztához az élesztőt 1 kávéskanál porcukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, konyharuhával letakarjuk és tíz percig kelesztjük. A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos margarinnal. Két-három részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk. A tésztát elfelezzük, majd a kakaót egy kevés langyos tejjel összekeverjük és az egyik tésztába dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük mindkettőt.
A világos tésztát elfelezzük, átgyúrjuk, majd két 30 × 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kakaós tésztát 4 részre osztjuk, amelyekből 4 tepsinagyságú rudat sodrunk, majd megtekerjük, mintha fonni akarnánk.
Az egyik világos tésztát megkenjük olajjal, a két szélére fektetjük a kakaós „fonatot”. Kívülről (mindkét oldalról) a közepe felé haladva feltekerjük a tésztát, majd a tepsibe fektetjük és a két tekercs találkozási felületét megkenjük tojássárgájával. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Mindkét kalácsot ugyanígy készítjük el. Végül megkenjük az „egybekelt” tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200°C-ra előmelegített sütőben egy órán át sütjük. 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, és nem túl vékonyan szeleteljük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!