Egyszerű és gyors vendégváró falatkák, vagy csak ha épp „finomra” áhítozik a család, akkor is készíthetünk valami hasonlót. Nem igazán recept, csak „ötlet”. A bolognaiból megmaradt húsos ragu újragondolása is lehet, akkor még gyorsabb a készítése. 🙂 Kb. 34 db lesz ebből a mennyiségből.
- 500 g fagyasztott leveles tészta
- 10 dkg reszelt sajt
- 250 g darált hús
- 1 szál sárgarépa reszelve
- 1 kisebb konzerv egész paradicsomból
- só, őrölt bors, friss oregánó, friss kakukkfű
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál étkezési keményítő (vagy liszt)
Leveles tésztát szobahőn felengedjük. A töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a reszelt sárgarépát. Ízlés szerint fűszerezzük és készre pároljuk. Az egész paradicsomokat (konzerv is jó, én a saját eltevésből használok) botmixerrel pürésítjük, csomómentesen elkeverjük benne a keményítőt, majd a húsos raguhoz öntjük és felforraljuk. Hűvös helyen langyosra hűtjük (ne legyen túl híg, mert kifolyik a tésztából!).
Sütőt előmelegítjük 190°C-ra, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a húsos ragut. Feltekerjük, ujjnyi széles korongokat vágunk, amiket lefektetve tepsibe teszünk és tetejüket reszelt sajttal hintjük. Forró sütőbe tolva 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
Többféle kiszerelésű leveles tészta van forgalomban, szeretem azokat felhasználni, ahol egy tömbben van a tészta, nem pedig lapokban. A tömböt haránt félbevágom és kinyújtva/formázva töltöm-szórom-tekerem… Vállalkozókedvűek saját maguk is elkészíthetik a tésztát, ami gyorsan elkészíthető eme korábbi receptem alapján. Amennyiben túl híg lett a ragunk, még 1 teáskanál keményítővel sűríthetünk rajta, vagy a reszelt sajtot közvetlenül a húsos ragúra szórjuk feltekerés előtt!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.