Tészta:
- 25 dkg cukor
- 35 dkg margarin
- 25 dkg méz
- 1 kg liszt
- 3 tojás + 1 tojásfehérje
- 3 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kávéskanál narancshéj
- 1 citrom reszelt héja, egy kicsi leve
Máz:
- 1 tojásfehérje
- 16-20 dkg átszitált porcukor (lehetőleg darált kristálycukorból)
- 1 evőkanál citromlé
A mézet a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadva a margarint, kihűlésig kevergetjük. A tojásokat felverjük a cukorral. A liszt egy részéhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd ehhez a keverékhez a mézes margarint, a tojásokat, végül a maradék lisztet. Összeállítjuk a tésztát (nem kell túlságosan kidolgozni), letakarva másnapig pihentetjük, de ha nincs elég időnk, kis pihentetés után egyből nekiállhatunk. Kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és különböző formákkal, sablonokkal kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, és aranysárgára sütjük. Úgy jó, ha egész puha, amikor a sütőből kivesszük.
Amikor kihűlt, a következő módon mázat készítünk: 1 tojásfehérjéhez kb. 16-20 dkg cukrot adunk, valamint 1 evőkanál citromlevet, és alaposan felverjük. Egy zacskóba töltjük a krémet, sarkára apró lyukat vágunk. Mielőtt elkezdjük a mézeskalácsokat megrajzolni, kipróbáljuk, hogy megfelelő állagú-e a mázunk. Aszerint adhatunk még hozzá citromlevet, vagy éppen cukrot, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.
A mézeskalácsok jól záró dobozban, vagy zacskóban tárolva sokáig eltarthatók, és hamar visszapuhulnak.
Dala Hajnalka receptje.