- 6 dkg finomliszt
- 54 dkg kenyérliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dkg tejpor
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
A lisztet dagasztó tálba teszem. Közepébe kis fészket alakítok ki. Beleteszem a cukrot. Rámorzsolom az élesztőt. Felöntöm egy kevés langyos tejjel. Meleg helyre téve hagyom, hogy az élesztő felfusson.
Aztán az összes hozzávalót bele teszem és jól kidagasztom. Letakarva, meleg helyen 1,5 órát kelesztem. Ezután átgyúrom, és 6 kis cipót formázok belőle majd letakarva még 20 percig pihentetem. A formát sütőpapírral kibélelem. Szélességének megfelelően kinyújtom a cipókat és szorosan feltekerem. Egymás mellé helyezem a formába és újabb másfél órán át kelesztem. Lekenem tejjel, amitől szép fényes lesz a kérge. 175°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm. Gőzös sütő, kis lábasban víz a sütő aljába.
Vankó Sándorné Ilona receptje.