- 0,5 dl felezett, mélyhűtött (maraschino) cseresznye felolvasztva és lecsepegtetve, megszárítva
- 2 evőkanál konyak
- 1,5 dl tej
- 1 dl méz
- 2 tojás jól meghabarva
- 1 db kb. 24 cm átmérőjű, kivájt Graham tortalap
- 1/8 teáskanál tejsodó
- 1 dl vegyes kandírozott gyümölcs, narancs- és citromhéj
- 1 dl apróra vágott dió
- 1 dl apróra zúzott csokoládétörmelék
- 3 dl felvert tejszínhab
Tegyük a cseresznyéket és a konyakot egy kis edénybe, és több órán át hagyjuk állni, még jobb, ha egész éjszaka pihentetjük. Keverjük össze a tejet, a mézet, a habart tojásokat és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük a keveréket, míg az forrni nem kezd és enyhén meg nem sűrűsödik. Öntsük aztán egy közepes méretű tálba, és alaposan hűtsük le. Keverjük bele a cseresznyét, a kandírozott gyümölcsöket, a diót, a csokoládédarabkákat és a behűtött tejsodót. Finoman adjuk hozzá a tejszínhabot is. Öntsük az egészet a kivájt Graham tortalapba. Fagyasszuk addig, amíg össze nem áll. Ezután burkoljuk alumínium vagy műanyag fóliába, és tegyük vissza a mélyhűtőbe. Fagyott állapotban kínáljuk. Elvileg 8-10 adag lesz belőle, de úgy fogyasszuk, ahogy azt a derékbőségünk diktálja.
Az ünnepi időszak a legalkalmasabb, hogy a rokonságot, a barátokat egy kávéra, néhány süteményre vendégül lássuk. Az ünnepi vigalmaknak ez a legegyszerűbb, egyszersmind legnépszerűbb módja. A gondos háziasszony előre tervez, és hűtőszekrényét még idejében Ínyenc sütemények garmadájával tölti meg. E sütemények listáján a hideg Nesselrode szelet előkelő helyet foglal el. Így azután a felszolgálás előtt a tortát csak ki kell venni a hűtőből, a karácsonyt jelképező hófehér tejszínhabbal kell megkoronázni és néhány mélyhűtött (maraschino) cseresznyével „feldobni”. Ezáltal az egész ugyanolyan kedves lesz a szemnek, mint a szájnak.
Lahi receptje.
Kép forrása: Stahl.hu