A házi krémest és a kelt mákos rétest egyszerre szoktam sütni, mert az egyikbe sok tojásfehérje kell, a másikba pedig sok tojássárgája.
Tésztalap:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- pici só
- 1/2 csomag sütőpor
A tésztához a sütőporral elkevert lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Két lapot sütünk belőle. Amint megsültek, az egyik lapot felkockázzuk előre, hogy a szeleteléskor ne nyomja össze a krémet.
Krém:
- 4 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 liter víz
- 10 dkg cukor
- 10 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
4 csomag vaníliás pudingport 2 dl vízzel simára keverünk. A megmaradt 8 dl vizet 10 dkg cukorral felforraljuk és megfőzzük benne a pudingot. 10 tojásfehérjét 15 dkg cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verünk, majd a forró pudinggal összekeverjük. Előbb a habot kell felverni. A kész krémet ráöntjük az egyben hagyott lapra, majd a kockákat rásorakoztatjuk. Másnap szeleteljük, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
Havasi Zsuzsa receptje.