A tésztához:
- 30 dkg liszt
- egy csipet só
- 1 evőkanál ecet
- 1 tojás
- 25 dkg margarin
A krémhez:
- 5 csomag jobb minőségű vaníliás pudingpor
- 1 liter víz
- 40 dkg cukor
- 12 db tojásfehérje
20 dkg lisztet egy csipet sóval, 1 evőkanál ecettel, 1 tojással, kevéske hideg vízzel kidolgozunk. Hagyjuk pihenni. A megmaradt 10 dkg lisztet a margarinnal összedolgozzuk, majd ezt is pihentetjük. 20 perc múlva a tésztát elnyújtjuk, a margarinos liszt harmadrészét rákenjük, felhajtogatjuk, és pihentetjük fél órát. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Pihentetés után után nyújtjuk. 2 lapot sütünk belőle, előmelegített sütőben. Az egyik lapot sütés előtt bevagdaljuk, hogy a szeletelésnél könnyebb legyen vágni.
A krémhez az 5 csomag pudingport csomómentesre keverjük a vízzel és a cukor felével. Ezt lassú lángon sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével. Ha megsűrűsödött a pudingunk, gázról levéve még forrón, hozzáadagoljuk a kemény habot. Jól összedolgozzuk, majd rásimítjuk az alsó lapra, és befedjük a bevagdosott lappal. Hüvös helyen tároljuk. Másnap szeleteljük, és gazdagon megszórjuk porcukorral.
Ha nincs időnk a tészta elkészítéséhez, használhatunk bolti leveles tésztát is, azzal is nagyon finom.
Kelemen Erika receptje Sárándról.