Tészta:
- 5 dkg mogyoró
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 15 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
- 1 evőkanál sütőpor
- fél citrom leve
- 28 dkg rétesliszt
- a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, vagy sütőpapír
Máz:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- fél citrom leve
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A mogyorót a sütőben vagy a mikrohullámú készülékben megpirítjuk, majd 5 dkg cukorral megdaráljuk (kávédarálóban szoktam megdarálni). A kakaót a tejjel simára keverjük, kevergetve fél percig forraljuk, majd kihűtjük. A maradék 15 dkg cukrot a puha vajjal vagy margarinnal, az egész tojással, a tojássárgájával és a sütőporral habosra keverjük, a kakaót és a cukros mogyorót apránként beledolgozzuk. Citromlével ízesítjük, végül a liszttel kikeverjük. Alaposan kizsírozott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt kb 25 × 30 cm-es tepsibe simítjuk, és a sütőbe tolva tűpróbáig sütjük.
Mialatt a tészta sül, a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig keverjük, amíg fényes, nehezen folyó nem lesz (olyan jó tömör cucc). A sütőből kivett tésztára simítjuk: mire a tészta kihűl, a tetején a máz ropogós lesz. Kockákra vágva tálaljuk.
Fontos, hogy amikor szilárdulni kezd a máz, akkor vágjuk be a szeletek helyét, mert ha megszilárdul, akkor már törik! Annak ellenére, hogy csak 5 dkg mogyoró van benne, nagyon erőteljes mogyoróízű lesz.
Bényeiné Fehér Ilona receptje.